(For Class 12 Online Classes feel free to email- [email protected] or WhatsApp – 7254930990)

The Last Lesson Previous Year Questions Quiz Click Here

The Last Lesson Important Question and Answer Quiz Click Here

NCERT Class 12 English Flamingo The Last Lesson Complete Solutions

Exercises

Q1)  What was Franz expected to be prepared with for school that day?

Answer- Franz was expected to prepare for Participles that day. M. Hamel his teacher had given this task.

Q2)  What did Franz notice that was unusual about the school that day?

Answer- There was no hustle and bustle in the school. That day looks like Sunday morning.

 Q3)  What had been put up on the bulletin-board?

Answer- There was a notice on the bulletin-board announcing that the French language would be no longer taught in the schools. Only German language was taught in the cities of Alsace and Lorraine. 

Q4) What changes did the order from Berlin cause in school that day?

Answer- The order from Berlin caused a lot of change in the school. German was the language to be taught in the school. It was the last French lesson that day. M. Hamel with his sister was ordered to leave Alsace. The school loses its charm when everyone comes to know about this order.

Q5) How did Franz’s feelings about M. Hamel and school change?

Answer- When Franz came to know that day was his last French lesson, he was in shock. He never thought of this. In the last lesson, he understood everything taught by his teacher M. Hamel. He also regretted a lot for not learning this beautiful language. He felt the importance of learning his language (French) on that day only.

Understanding the Text

Q1) The people in this story suddenly realise how precious their language is to them. What shows you this? Why does this happen?

Answer- Alsace and Lorraine went into the hands of Prussia. Now orders came from Berlin that the German language would be taught in the schools. The French teacher was about to leave this place. That day was his last lesson. People of that place suddenly realize the importance of their language. To attend the last lesson not only the children but the elder people also gathered to attend the class. They whole-heartedly participated in the class and tried to learn as much as possible.

Q2) Franz thinks, “Will they make them sing in German, even the pigeons?” What could this mean?

Answer- Prussia captured the Alsace and Lorraine. They also introduced German language to all these people. Franz could not understand why he would learn German instead of French. Choice of language must be natural to everyone. When he saw Pigeons on the roof he thought the German had tried to impose their language to everybody. Would they taught their language to these free creatures like pigeons?

Talking about the Text

Q1) “When people are enslaved, as long as they hold fast to their language it as if they had the key to their prison.”

Can you think of examples in history where a conquered people had their language taken away from them or had a language imposed on them?

Answer- It is true that someone’s language is the key to the freedom. Language is natural for a native speaker. It plays a very important role in any country’s development. During the British Colonial Era, English imposed to all the Indians that led many Indians out of their job because they were unaware of this language. People became enslaved of this foreign tongue.

Q2) What happens to a linguistic minority in a state? How do you think they can keep their language alive?

For example,

Punjabis      in           Bangalore

Tamilians    in           Mumbai

Bengali       in           Delhi

Gujaratis     in           Kolkata

Answer- A linguistic minority finds it difficult to communicate in a different state. Such people have to face a lot of difficulties because of the language problem and only way to come out of this is to learn the local language of that area. The people of linguistic minority can maintain their language through communicating among their own family members. The next generation will also be taught to maintain the balance between their native language and the language of their present place.

Q3) Is it possible to carry pride in one’s language too far?

Answer- No, it is not possible to carry one’s language too far. Everyone thinks his or her language superior. But the truth is no language is inferior or superior. It’s very important for all of us to respect each other language. That helps in enriching all the languages. It also maintains the brotherhood among various communities.

Working with Words

  1. English is a language that contains words from many other languages. This inclusiveness is one of the reasons it is now a ‘world language’. For example-
WordsLanguage
PetiteFrench
KindergartenGerman
CapitalLatin
DemocracyGreek
BazaarHindi
TycoonJapanese
LogoGreek
BarbecueHaitian
RobotCzech
SkiNorwegian
TulipTurkish
BandicootTelugu
VerandaPortuguese
ZeroArabic
TrekDutch

Q2) Notice the underlined words in these sentences and tick the option that best explains their meaning:

  1. “What a thunderclap these words were to me!”

The words were- Startling and unexpected

2.  “When a people are enslaved, as long as they hold fast to their language it is as if they had the key to their prison”

It is as if they have the key to the prison as long as they- Are attached to their language.

3. Don’t go so fast, you will get to your school in plenty of time.

You will get to your school”- early enough

4. I never saw him look so tall.

M.Hamel – Seemed very confident

Noticing Form

Q1) Read this sentence.

M. Hamel had said that he would question us on participles. 

In the sentence above, the verb form “had said” in the first part is used to indicate an “earlier past.” The whole story is narrated in the past. M. Hamel’s “saying” happened earlier than the events in this story. This form of the verb is called the past perfect.

Pick out five sentences from the story with this form of verb and say why this form has been used.

Answer-

Sentences in the Past Perfect formReason/Explanation
I had counted on the commotion to get to my desk without being seen.The action of counting had happened before he got to is desk.
Houser had brought an old primer.He already bought the Primer before the class had began.
My books, that had seemed such a nuisance … were old friends now that I couldn’t give upThe books were a nuisance earlier. It is only later that the protagonist talked about them in a different light.
He had never explained everything with so much patience.Previously the teacher never explained the way, he was explaining on the last day.
For forty years he had been there in the same place.He had already lived forty years and now he was leaving the place.

Writing

Q1) Write a notice for your school bulletin board. Your notice could be an announcement of a forthcoming event, or a requirement to be fulfilled, or a rule to be followed.

Answer-

strictly maintain the word limit 50 words.
Make the box

Q2) Write a paragraph of about 100 words arguing for or against having to study three languages at school.

Answer- India is a very diverse country. Hundreds of languages are spoken in this country and learning three languages will maintain its variety. The government for the last many decades has been struggling to implement three language formula but because of the protest form certain states as well as lack of resources, proper implementation will only become a dream. It can’t be ignored that three language formula will increase the pressure on children but that can be reduced by debarring students to appear for the examination of their third language. The third language will only be taught so that students will enrich their knowledge. It should not be made compulsory.

Q3) Have you ever changed your opinion about someone or something that you had earlier liked or disliked? Narrate what led you to change your mind.

Answer- Students do this exercise at your own.

Previous Year Questions

Important questions of The Last Lesson

Q1. What changes came over little Franz after he heard M.Hamel’s announcement? (All India CBSE Exam)

Ans. When M.Hamel announced that this was his last lesson in French. This news came as a shock to Franz and he started regretting not taking his lessons very seriously. He started loving his teacher and language.

Q2. Why had the bulletin-board become a centre of attention during the last two years? (Comptt. All India)

Ans. In the town hall of Alsace, there was a bulletin-board. This board act as a notice-board and was famous for all the bad news of Alsace and France. It was the source of all bad news including lost battles, orders from Berlin, and the news of imposition of German over Alsace was also published on that board only.

Q3.  Franz thinks, “Will they make them sing in German, even the pigeons? What does this tell us about the attitude of the Frenchman? (All India CBSE Exam, Very important)

Ans. During the last French Lesson, Franz heard the pigeons cooing and thought whether Prussian would make them sing in German too. His thoughts show that the people of Alsace (who called themselves as Frenchmen) came under the complete domination of Prussia. The people of Alsace were worried about their identity and their future.

Q4. “What a thunderclap these words to me!” – Which were the words that shocked and surprised Franz? (All India 2011)

Ans. When Franz came to know that M.Hamel was taking his last class. That day, he would learn his language for the last time. This information stuck Franz as thunder. He never thought of this. When this news broke out, Franz felt a sense of attachment with M.Hamel and his language French.

Q5. What announcement did M.Hamel make? What was the impact of this on Franz?

 Ans. M.Hamel announced that it was his last French lesson. After that day M.Hamel would leave Alsace. When Franz came to know that, he started to show a sense of regret for not learning his language. He also felt sorry for his teacher who had sacrificed his whole life in teaching French to the students of Alsace. He was deeply pained at the thought that M.Hamel was leaving.

Q6. “Why were the elders of the village sitting in the classroom? (All India Exam)

Ans. Some of the elders of the village sitting on the last bench of the classroom. They came to give tribute to the M.Hamel for his forty years of service in the school of Alsace.

Q7. Mention two things about M.Hamel that surprised Franz on his last day school?

Ans. When Franz entered the classroom very late, he knew that he would be scolded by M.Hamel but he found a very unusual thing. Instead of scolding, M.Hamel treated Franz very calmly and told him to sit on his bench. The next strange thing that he noticed was the fine clothes of M.Hamel. M.Hamel wore fine clothes on special days only. 

Q8. How did M.Hamel say farewell to his students and the people of the town? (All India Examination)

Ans. When the church clock struck twelve. The Last Lesson was over M.Hamel tried to give whatsoever knowledge he had in his last lesson. When the class ended he tried to say goodbye but something stopped him. Then he turned to the blackboard and wrote: “Vive La France” which means long live France. In this way, he said goodbye to his students and villagers.

Q9. Why did M.Hamel not scold Franz when the latter fumbled with the rule for the participles?

Ans. When Franz didn’t recite the rules of participles. Instead of getting angry with Franz, he tried to state the reasons why the students and people of Alsace were so ignorant.

M.Hamel was hurt because of the people of Alsace. He criticizes the people of Alsace, parents, and himself. That’s the reason, he didn’t scold Franz and tried to make him understand the importance of the French language and his duties towards learning.

Q10. What made M.Hamel cry towards the end of his last lesson?

Ans. M.Hamel had given forty years of his service in the school of Alsace. He tried to give all the knowledge to his students. He was a very respectable man in society. Suddenly, his life changed when an order came from Berlin in which the German language would be taught in Alsace. M.Hamel was removed from the school. That’s the reason he was in agony. This order made him cry during his last lesson in the school.

Summary of THE LAST LESSON Click here


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
1
Contact Us
Hello
Welcome to Tapoj Online Interactive Classes
How can I help You?
Just drop the message
Very soon our member will contact you.